Ρυζόγαλο

Još jedan tradicionalni grčki dezert koji obavezno morate probati.
Lako se priprema, sastojci su pristupačni I jeftini, a ukus božanstven.
Od kulinarskih veština potrebno Vam je strpljenje da redovno mešate kako ne bi zagorelo :)
Rižogalo je grčki puding od pirinča. Najpribližniji našem sutlijašu ali mnogo poboljšana verzija :)
Ovu poslasticu deca prosto obožavaju.
Evo I recepta:

Sastojci:
250gr pirinča
1/2l vode
1l mleka
2 žumanca
250gr šećera
1 kašika gustina (može poslužiti I griz)
2 kesice vanilin šećera
Malo soli
Cimet po ukusu

Priprema:
Operite pirinač u hladnoj vodi. U šerpu stavite pirinač, litar vode I prstohvat soli. Uključite ringlu na najjače dok ne proključa, a zatim smanjite I kuvajte dok pirinač ne upije vodu.
Zatim dodate litar mleka, kuvajte uz često mešanje. Kada primetite da je postaje gusto, dodajte šećer I nastavite kuvati još 10-ak minuta.
U međuvremenu, viljuškom umutite žumanac, dodajte mu vanilin šećer I gustin ili griz. Razmutite u hladnom mleku. Te dodajte u prethodnu smesu.
Kuvate dok ne dobijete kremastu smesu.
Sipati u činije, sačekati da se malo ohladi I obilno posuti cimetom.
Može se konzumirati toplo ili hladno iz frižidera.

Prijatno :)