Dolmadakia-Sarmice od vinove loze

Ukus dolmadakie je neponovljiv i osvežavajući, a ako volite domaće sarme, onda ćete sigurno voleti i sarmice od vinove loze koje se kuvaju, suše i potom serviraju.
Sastojci:
 60 listova vinove loze
 2 šolje pirinča
 2 glavice crvenog luka, sitno iseckanog
 2 veze mladog luka sitno iseckanog
 1 šolja(0,5 dl.) grčko extra devičansko maslinovo ulje
 1/2 veze svežeg peršuna, sitno iseckati
 1/2 veze mirođije, sitno iseckati
 1/2 veze nane
 2 limuna ceđena
 1 paradajz rendani
 so
 crni biber mleveni
 sos od jogurta

SOS OD JOGURTA:
SASTOJCI:
 400 ml. gustog jogurta
 sok od jednog limuna
 3 supene kasike grčkog extra devičanskog maslinovog ulja
 2 kašike hladne vode
 1 kašika seckane mirođije
 1 kašika seckane nane
 so po ukusu
Sastojke pomešajte u činiju, po želji možete dodati I malo belog luka. Ostaviti u frižider da se ohladi.
PRIPREMA GRČKE DOLMADAKIE:
Listove vinove loze oprati pa izblanširati, tako što ćete ih staviti u pooljenu ključaku vodu na par minuta. Nakon toga izvući ih iz šerpe I ostaviti da se cede. Kada se listovi vinove loze ohlade, nežno nožem odsraniti krupne žilice.
Spremanje fila je slično kao I kod pripreme sarme:
U maslinovom ulju (otprilike polovina potrebne količine) propržiti luk, dodati pirinač, začine I 2 šolje vode. Krčkati na tihoj vatri, još 10-ak minuta uz povremeno mešanje.
Uvijati isto kao sarme. Dno pleha preprijte sa par listova vinove loze, a sarmice ređajte na uobičajeni način (jednu do druge dok ne istrošite sve sastojke). Zatim prelijte ostatkom maslinovog ulja I čašom vode.
Peći oko 1h u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Služiti toplo uz hladan sos od jogurta.
Prijatno!



Quotes